Nemzetközi kapcsolataink

„Nemzetközi kapcsolataink”

A Nemzetközi Környezetvédelmi Diákkonferencia szervezése nyugdíjba vonult kolléganőnk, Juhász Istvánné tanárnő irányításával hosszú évek óta sikeresen folyik. A Tempus Közalapítvány Comenius-programjának és az egykori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával megvalósuló konferenciákon diákjaink a lokális környezet védelmével és globális klímaváltozással kapcsolatos témakörökben, módszerekben és lehetőségekben tettek és tesznek szert új ismeretekre, jártasságra.

A Környezetvédelmi konferenciák a luxemburgi, szlovén és más partneriskolák bevonásával, állandó hazai és változó külföldi helyszíneken kerülnek megrendezésre. A munkanyelv angol.
Az angol nyelvi munkaközösség közreműködésével a legutóbbi időben a Comenius–program keretében egy török iskolával új partneri kapcsolat kialakítására került sor, amely 2011-ben további különleges lehetőségeket jelentett érdeklődő diákjainknak.

A YRoNS (Young Researchers of Natural Sciences) Természettudományos Kutatódiák Konferencia Sándor István vezetésével iskolánk egykori tudós tanára, Preysz Móric emlékének ápolására született; az önálló gyakorlati munkát végezni kívánó, a kutatásokban, elméleti összegzésben elmélyülni vágyó diákjainknak teremt lehetőséget nemzetközi környezetben a kapcsolatépítésre, az angol szaknyelven történő előadás gyakorlására.

Az Eötvös József Alapítvány támogatásával megvalósuló konferencia német, francia, ciprusi, indiai és szlovén partneriskolák bevonásával változó helyszíneken és változó témákban kerül megrendezésre. Magyar diákrésztvevői minden évben a KEDV-es diákoknak rendezett háziversenyünk helyezettjei közül kerülnek ki.

A 2010-ben Cipruson rendezett YRONS 3 konferencia az EU E-twinning programjának elismerését is megkapta. A YRONS 4 konferencia pedig 2011-ben, Franciaországban az UNESCO döntése alapján „A kémia nemzetközi éve” rendezvénysorozat részeként került megrendezésre.

A korábbi konferenciák tapasztalataira alapozva tehetséges tanulóink felismerésének és tehetségük gondozásának céljából, minőségi természettudományos oktatásunk támogatásának, népszerűsítésének és kiterjesztésének érdekében 2015-től partner-iskoláinkkal közösen egy új, kétéves nemzetközi természettudományos projektet tervezünk indítani az EU Erasmus+ programja keretében.

Konferenciáinkon túl részt veszünk iskolánk idegen nyelvi munkaközösségeinek nemzetközi programjaiban is. Ilyenek például az angol, német, francia diákcsere-programok, az ENSZ működését modellező MUN konferenciák (pl. BIMUN, MUNOG) és iskolánk angol célnyelvi oktatási programja, a CLIL-projekt is, melynek kidolgozásában is részt vállaltunk.

Tovább az Érettségi oldalhoz
Vissza a Főoldalra