BIMUN / MUN-Club kategória bejegyzései

BIMUN 2024


Gimnáziumunk idén a 13. alkalommal rendezi meg a Budapest International Model United Nations (BIMUN) nemzetközi diákfórumot, ami az Egyesült Nemzetek Szervezetének élethű szimulációja. A résztvevő gimnazista diákok egy országot képviselve öt napra valódi ENSZ-diplomaták bőrébe bújhatnak, s a legfontosabb globális politikai kérdésekkel foglalkozva keresnek megoldást világunk legnagyobb kihívásaira.

Change the World Model United Nations


Március elején a gimnázium 20 diákja vett részt a háromnapos Change the World Model United Nations konferencián Párizsban, amit egy olasz szervezet, az Associazione Diplomatici hozott létre. Egy teljesen új élményben lehettünk részesek, mivel ezen a konferencián két delegált párban képviselt egy-egy országot, valamint a vita menete is különböző volt az eddig megszokottakétól, például a BIMUN-étól. Az általános téma az oktatás fejlesztése, jövője és fenntarthatósága volt. Ezen belül három bizottságba osztották a delegáltakat, így mindegyik ülésen körülbelül 50 ország több mint 100 képviselője vehette ki a részét a szekciókban zajló munkából. Összességében nagyon büszkék lehetünk a delegáltjainkra, mivel mindenki kimagasló teljesítményt nyújtott, ráadásul páronként négy díjat is elhoztunk Párizsból: egy Best Delegation-nek járót, egy Delegates’ Award-ot és két Honourable Mention-t. A vitákon kívül pedig Varga Sándor tanár úr vezetésével, Mongyi Norbert tanár úr kíséretében fedezhettük fel a francia fővárost. Köszönjük a szüleinknek és tanárainknak, hogy lehetővé tették a konferencián való részvételt. Minden delegáltunk maradandó élményeket és sok tapasztalatot szerzett a 2024-es BIMUN előtti utolsó megmérettetésünkön.

BIMUN 2023


További képek a BIMUN FB oldalon

MUNOG konferencia

Az október 21 és 25 között a sindelfingeni MUNOG konferencián járt 10 fős delegáció igen szép sikereket ért el, négy diákunk legjobb delegált címmel is büszkélkedhet: Sipos Petra, Molnár Ivett és Kovács Miklós bizottsági szinten, Udvardi Dani pedig az egész konferenciára nézve kapta a kitüntetést. Az eredmények alapján teljesen egyértelmű volt, hogy a legjobb delegáció címet is a mi csapatunk kapta volna, de idén ilyet nem adtak ki a szervezők.
Köszönjük a segítőknek, kísérőknek, felkészítőknek a munkáját, Holik Tündének, Varga Jánosnak, Nagy Csillának, Forgács Róbertnek!
Gratulálunk az egész küldöttségnek a szép sikerhez!

MUN Klub

Szeptember 20-án megtartotta első foglalkozását a MUN Klub. Az ENSZ működésének modellezését gyakorló programunk töretlen népszerűségét bizonyítja, hogy idén ismét hetven érdeklődővel indultunk.

ENMUN 2021 összefoglaló

December 4-én és 5-én megrendezésre került iskolánkban az ENMUN (Eötvös Nemzeti ENSZ-modell) 2021-es eseménye. Az idei alkalom azért is volt különleges, mert két év után először tudtuk személyes jelenléttel megszervezni a konferenciát.


Folytatás …

ENMUN 2021

 
December 4. és 5. között megrendezésre kerül iskolánkban az ENMUN, ami a BIMUN után iskolánk másik rangos konferenciája. Az utóbbival ellentétben itt csak budapesti iskolák vesznek részt, így a magyar MUN-osoknak ez egy külön lehetőség, hogy megtapasztalják egy konferencia hangulatát a tavaszi esemény előtt. A résztvevők intézményei között iskolánk mellett ott van a Fazekas Mihály Gimnázium, a Karinthy Frigyes Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, az EURÓPA 2000 Gimnázium, az érdi Vörösmarty Gimnázium, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, az American International School of Budapest, illetve a Milestone Intézet.

Folytatás …

BIMUN 2019

Az Eötvös József Gimnáziumban 9. alkalommal megrendezett Budapest International Model United Nations (BIMUN) nemzetközi diákfórum az Egyesült Nemzetek Szervezetének élethű szimulációja. A résztvevő gimnazista diákok egy országot képviselve öt napra valódi ENSZ-diplomaták bőrébe bújhatnak, s a legfontosabb globális politikai kérdésekkel foglalkozva keresnek megoldást világunk legnagyobb kihívásaira. A konferencia kitűnő lehetőséget nyújt az ENSZ működésének megismerésére és az angol nyelv szakmai szintű elsajátítására.

BIMUN 2016

BIMUN 2016

Nem ismersz. Nem ismerjük egymást. Messze vagy. Nem értelek. Mondok rólad bármit. Mondanak rólam bármit. Felelősség nélkül.
Iskolánk majd 200 diákja és mintegy 300 delegált Marokkótól Tajvanig megmutatta, hogy más az irány. Párbeszéd, felelősségteljes párbeszéd a minket érintő dolgokról. Miközben megismerjük egymást.
Köszönet a hatodik BIMUN konferenciánk szervezőinek! Köszönet a segítő tanároknak!

MUN Club – menekültválság

Kedden az idei MUN Clubot egy előadással kezdtük a XXI. század talán legégetőbb problémájáról, a menekültválságról. Elképesztően sokan jelentek meg, hogy meghallgassák Szeiman Tanár úr rendkívül érdekfeszítő előadását, mely átfogó képet nyújtott elsősorban földrajzi és történelmi szempontból, ám közben a menekültek helyzetét és módszereit is megismerhettük. Mindannyian gazdagodtunk valamivel, világképünk is csiszolódott, ami hihetetlen fontos korunkban.

Folytatás …

Jövő kedden újra beindul a MUN Club!

A MUN jelentése Model United Nations, tehát az ENSZ-t szimuláljuk úgy, hogy minden diák egy-egy ország képviselőjeként vesz részt a vitákban és különböző mai (vagy akár történelmi) problémákra szerkesztünk megoldástervezeteket, majd miközben mindenki a választott országának érdekét képviseli, megvitatjuk angol nyelven.
MUN Club előzetes ütemterv 2015. első félév

További hírek a MUN/BIMUN hírek oldalon.

Folytatás …

MUN-Club előadás, Szíria

Kedves Érdeklődők!
A 2011 óta tartó szíriai háború és következményei, köztük a mára kialakult humanitárius katasztrófa napjaink egyik legkomolyabb megoldatlan problémája. Közel négymillió embertársunk kényszerült elhagyni otthonát, ám ennél sokkal többen vannak, akik életét gyökeresen megváltoztatta a konfliktus. Mindazonáltal a sajtóban ezeknek az embereknek a sorsa egyre ritkábban felmerülő téma.
Milyen a mindennapi élet egy menekült táborban? Van esélyük a hazájukat vesztett embereknek visszatérni otthonukba? Milyen lépéseket tesznek megsegítésük érdekében?
Többek között ezekre a kérdésekre is választ adhat a Mr. J. M.-el, a USAID közel-keleti és szíriai menekültügyi szakértőjével való angol nyelvű beszélgetés január 26-án, hétfőn, iskolánk 300-as termében. A szervezők kérdésein kivűl lehetőség lesz bármilyen, a témával kapcsolatos, a hallgatóságban felmerülő kérdést feltenni.

Az eseményre az alábbi linken lehet regisztrálni: http://goo.gl/forms/4uztN57IOf

Mindenkit szeretettel várunk!

Charlie Hebdo előadás a MUN-Clubban

Bizonyára mindenkit lesújtott a Franciaországban történtek híre. A szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo szerkesztőségének tíz tagján kívül két rendőr is áldozatul esett annak a fegyveres testvérpárnak, akik január 7-én betörtek a lap párizsi irodájába, a korábban közölt Mohamed karikatúrák ellen tiltakozva. Bár az eseményeken már nem tudunk segíteni, fontos beszélnünk róla.

De mi is történt pontosan, és hogyan reagált rá a francia közvélemény? Milyen válaszlépéseket tud tenni a francia kormány? Mit lehetett volna tenni még a tragédia megelőzésének érdekében?

Többek közt ezekre a kérdésekre is választ adhat Vagra Sándor és Szeiman József tanár urak előadása január 13-án, kedden 15.30 órakor a földszinti földrajz szaktanteremben. Ezen kívül szó lesz még az újságírók szerepéről, a sajtószabadságról, és amennyiben igény van rá, az előadás után lehetőség lesz az események, és az azokat kiváltó okok megvitatására is.

Mindenkit várunk szeretettel!

Fotógaléria az eseményről:
Folytatás …