ENMUN / beszámoló // video

A téli szünet hivatalosan még el sem kezdődött, de az Eötvös MUN Clubja már december 20-án különleges alkalomból gyűlt össze vitázni az iskolában.

Az esemény az Eötvös National Model United Nations névre hallgató egy napos konferencia, melyet a MUN Club tagjai szerveztek abból a célból, hogy mind az újak és a tapasztaltabbak éles helyzetben kipróbálhassák magukat. Így a korábbi előadásokon megszerzett tudásukat hasznosíthatták és a MUN Club viták keretén kívül is lehetőségük nyílt egy igazi konferencián való gyakorlásra.
A résztvevők között azonban nem csak az Eötvös diákjaival találkozhattunk, hanem más budapesti középiskolásból is érkeztek új és már korábbi konferenciákról ismert MUN-osok. Közéjük tartoztak, a külsősök közül legnagyobb számban jelen lévő, a Fasori és a Berzsenyi Nemzetközi Kör tagjai is.
Szombat reggel 8:30-kor az iskolát ismét átjárta a BIMUN-ról már jól ismert konferencia hangulat. A díszteremben egy rövid nyitó ünnepély után a delegáltak felkeresték a bizottságaikat és ezzel megkezdődtek a viták. Egymással párhuzamosan négy bizottságban zajlott a munka, a WHO, EcoSoc, SC és az Ad Hoc Committee harmadik emeleti termeiben.
Olyan témák kerültek a napirendre, mint az Ebola- vírus terjedésének megakadályozása, az argentin államcsőd megoldása vagy a két Korea újraegyesítése, viszont az Ad Hoc Commitee delegáltjai egy egészen speciális feladattal álltak szemben, hiszen egy aznap nyilvánosságra hozott gazdasági krízist kellet megoldaniuk, amely egyben kapcsolódott terrorista és kibertámadásokhoz is.
Délután a konferencia lezárásaként a bizottságok vitavezetői beszédeikben összegezték a delegáltak munkáját, a kiemelkedően teljesítőket Honourable Mention-nel és a bizottságok legjobbjait Best Delegate díjjal jutalmazták.
Reméljünk, hogy minden résztvevő számára kellemes élmény volt a konferencia, elegendő tapasztalattal és szép emlékekkel távoztak, ami a jövőben más konferenciákon is hasznukra válik majd. A nap legfontosabb eseményeit, a hangulatot és egy pár jellegzetes pillanatot a záró film foglalja össze.