Yrons 2016 Dubaiban: Youth-Science-Partnership

yrons-2016-dubai-086-logo

Két írást olvashatnak a konferenciáról, az egyiket Sándor István tanár úr jegyzi, a másik Örsi Marcell (10. C) élménybeszámolója.

 
Új innovációk a természettudományokban címmel kiváló szakmai tartalmú és a jövő szempontjából is ígéretes Yrons konferenciát rendezett az indiai Amity Egyetem iskolaközössége idén épült Dubai campusán. A találkozó keretében a hét fiatal EJG-s diák angol nyelven mutathatta be önálló kutatását a Yrons partneriskolákba járó, hasonló korosztályú társainak; ez önmagában is egy elképesztő történet!

 

 

 

yrons-2016-dubai-417

A diákok innovációi a természettudományok széles körét fogták át: érdekes tényeket ismerhettünk meg új, tűzoltásra alkalmas anyagokról, tisztító illetve gyógyító hatású növényi kivonatokról, vasúti átjáró – robotikai modellel szemléltetett – irányító berendezéseiről, mesterséges érzékelők alkalmazási lehetőségeiről vagy éppen a virtuális valóság jövőbeni felhasználásáról az oktatásban. A diákok profi módon alkalmazták a kutatás módszertanát vizsgálataik, ötleteik megvalósítása során.

 

A konferencia tudományos programját a makulátlan dubai egyetem bemutatása, a bűnüldözési tanszék oktatói és hallgatói által vezetett gyakorlatok (ujjlenyomat azonosítása, pénzvizsgálat, játékos bűnügyi helyszínelés), egy másik napon pedig egy Abu-Dhabiban lévő, kiválóan felszerelt és irányított általános iskola meglátogatása egészítette ki.
yrons-2016-dubai-386

 

 

Az idén negyvenöt éves Emirátusok rengeteg különlegessége, a sivatagi cross-autózás és az ezzel kontrasztban álló tevegelés beduin vacsorával kiegészítve, a mérhetetlen gazdagságot sugárzó jólét és a feudális államberendezkedés kettősségének egymás mellett létezése, a tengerparti naplementében fénylő több 100 méteres toronyházak, a Burj al Arab és a Burj Kalifa látványa tette még különlegesebbé és felejthetetlenebbé ezt a rendkívüli, szakmailag sikeres és eredményes tudományos diáktalálkozót.
Sándor István, a Yrons alapítója

YRONS 2016 Dubai
avagy konferencia a sivatagi felhőkarcolók és olajmilliárdosok városában

Helyszín: Amity University, Dubai, Egyesült Arab Emírségek
Időpont: 2016. december 15-20.
A konferencia témája: Érzékelés és innováció

1 út
2 repülés
3 magyar csapat
4 nemzet
5 ezer kilométer
6 nap
7 diák

yrons-2016-dubai-132Csak pár szám a IX. YRONS konferenciáról, amely az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában, Dubaiban került megrendezésre. Budapestről több, mint 6 órás repülőút vezetett a sivatag és tenger határán fekvő városba, amely egy eddig számunkra teljesen ismeretlen kultúrát tárt elénk.
Az ott töltött idő alatt minden nap kaptunk egy kis ízelítőt az ott élők, illetve az egyetemen tanulók életéből, továbbá egy kulturális műsor keretében a delegációk a saját kultúrájukat is bemutatták egymásnak.

A kultúra mellett természetesen a tudomány is fontos szerepet töltött be ottani időzésünk során. Körbevezettek minket a világ legmodernebb egyetemei közé tartozó Amity University-n, amely modern nanotechnológiai, aerodinamikai, művészeti és egyéb laborokkal felszerelve határtalan lehetőségeket nyújt az ott tanulóknak. Az utazás középpontjában természetesen a két délelőttön keresztül folytatott tudományos eszmecsere volt. A csapatok a 15-20 perces előadásuk után a hallgatóság kutatásukkal kapcsolatos kérdéseire is válaszoltak, ezzel biztosítva mindenkit a kutató munka kifogástalanságáról.yrons-2016-dubai-305

 

A fárasztó napok délutánjai és estéi sem teltek eseménytelenül. Az Abu-Dhabi-i és dubai városnézés illetve a sivatagi terepjárótúra után a vacsorák is igazi különlegességnek számítottak. Volt, amikor a Perzsa-öbölből leágazó Dubai creekben egy hajón, máskor pedig a sivatagi tevegelés után a homokra terített szőnyegen ülve fogyasztottuk el a bőséges és ízletes vacsorát.
A rengeteg programnak a nyitó- és záróünnepély adott keretet, amelyen az összes szervező jelen volt, a helyi campus vezetőjétől az alapító ma’amig. Mindent összevetve egy izgalmas, kalandokkal és ismerkedéssel teli, kiváltképp tanulságos utazás volt, amely új távlatokat nyitott meg előttünk mind az emberi kapcsolatok, mind pedig a kutatások terén.

Őrsi Marcell 10.C