Rendezvények

Walkthewish

A Walk the Wish jótékonysági sétát, amit az EJG a Csodalámpa Alapítvánnyal együtt rendez meg, egy volt eötvösös diák alapította az elhunyt leukémiás kislánya emlékére. Minden évben egy közös sétára indulunk mindazok, akik fontosnak tartjuk, hogy egy vagy néhány tartósan beteg gyermek kívánságát teljesítsük.
Ez nem egy szakkör, nem fogsz tudni jól vitázni, vagy jobban kosarazni tőle. Ez egyetlen délután, nem igazán szerzel sok tapasztalatot, vagy ilyesmiket.

A Walk the Wish “csak” örömmel szolgál azoknak, akik részt vesznek benne. (Antal Abigél, Böjtös Marcell)

Zene világnapja

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére 1975-ben október 1-jét a Zene Világnapjának nyilvánították. Ekkor a világon mindenhol, utcákon, aluljárókban, koncerttermekben zenélnek kedvükre az emberek. A nagyszerű ötlet azóta egy kissé megkopott a városokban, de a 2019-es tanévtől kezdve iskolánk egy kis városkává alakul, ahol a folyosókon sétálva a szünetekben mindenhol zenélő fiatalokba ,,botlik” az ember. A csoda egy napig tart, majd ismét várjuk a következő október 1-jét…

 

Eötvös Bazár

 

 

Gólyabál

Sok évtizedes hagyomány az újonnan bejövő diákok ünnepélyes és hivatalos befogadása az iskolai diákközösségbe. A nyári nulltábor és a kora őszi gólyatábor után egy-egy 5-10 perces műsorszámmal a nagyközönségnek (szülők, tanárok, felsőbb éves diákok) is meg tudják mutatni a gólyaosztályok, hogy kik is ők, hogy milyenek is ők, milyenné váltak e5vösös létük első néhány hete-hónapja alatt. Csodálatos és humoros zenés-táncos produkcióikat általában az E5vös Napok egyik estéjén szokták előadni nagy sikerrel. Az osztályprodukciók után a gólyaesküjük letételével végérvényesen az E5vös iskolapolgárává fogadjuk a gólyákat.

 

E5vös Napok

Általában október-november hónapokban szokott sor kerülni a tanév egyik legnagyobb, az egész iskolát egybefogó rendezvényére. Csütörtök délutántól szombat estig/vasárnap reggelig szokott tartani, rengeteg programmal, és nagyon sokszínű programkínálattal. A Diákönkormányzat szervezi az egyes osztályok, osztályfőnökök és szaktanárok segítségével heteken (olykor hónapokon) át. A sokféle program között minden évben sor kerül a KiMitTud?-ra, meghívott külsős szakemberek, öregdiákok, mostani tanáraink vagy diákjaink által tartott szakmai előadásokra, vannak sportbajnokságok és más szórakoztató vetélkedők, játékok, és a program egyik legizgalmasabb része az osztályok teremdíszítése. Emellett rendezünk teaházat, pihenőszobát, retro-partit, egyszer-egyszer flashmobot is. A program változatos és minden évben kicsit más.

 

Mikulás

A Diákönkormányzat segítségével december 6-a körül szaloncukrot visznek mikulások az osztályokba – vagy a segítő angyalkák révén jutnak el szaloncukrok a címzett diákokhoz, tanárokhoz úgy ,hogy a mikulást megelőző néhány napban a szervezőknél le lehet adni egy kis papírra felírva a címzett nevét, és a neki szóló kedves üzenetet.

 

Adventscafe

A német nyelvet tanuló diákok körében hosszú évek óta népszerű az adventi időszakban megrendezett német nyelvi délután, ahol a német csoportok egy-egy meglepetés produkcióval szereznek örömet egymásnak. Elmaradhatatlan vendégünk Nikolaus, aki ilyenkor megpihen nálunk néhány órára és édességgel jutalmazza meg a fellépőket.

 

Adventi hópelyhezés

Ennek a kedves szokásnak a keretében a Diákönkormányzat szervezésében a segítő angyalkák készítik el százszámra a hópelyheket, amikre felkerül minden diák, tanár és más felnőtt iskolai munkatárs neve. Ezeket a hópelyheket az iskola területén kiragasztják különböző helyszínekre teljesen véletlen módon. A játék lényege, hogy mindenki megtalálhatja a maga nevére szóló hópelyhet.

 

Szalagavató

 

Iskolai karácsony

Osztálykeretekben ünnepeljük a karácsonyt, hiszen ez elsősorban családi ünnep. Az osztályok többségében véletlenszerűen kihúzzák egymás nevét a diákok, és apró meglepetésekkel próbálnak örömet szerezni az ajándékozottnak. Közös iskolai program a fenyőfa felállítása az aulában, és a velencei nevelőintézet gyermekeinek megajándékozása. Ez egyrészt műsorral történik, másrészt az osztályok által összegyűjtött ajándékok átadásával.

 

Valentin nap

Szántai Valentin egykori DÖ-elnök vezette be ennek a napnak az ünneplését, a saját személyi kultuszának megerősítése végett. 🙂
Na de komolyra fordítva a szót, a Diákönkormányzat vezetésével aktív diákok gyártanak le sok-sok száz, akár ezer szívecskét, és erre a meghatározott óraközi szünetekben lehet felírni a szeretett személy, barát, kedves társ nevét, illetve egy-egy rövid üzenetet. A szívecskéket a szervezők összegyűjtik, és eljuttatják február 14-e környékén egyesével a címzettekhez.

 

ETF

Az ötnapos eseménysorozat a tavaszi nagy diákrendezvényünk. Itt nem a békés versengés a lényeg, hanem a kultúra különböző területeiről érkező produkciók bemutatása. Vannak kiállítások, komoly- és könnyűzenei koncertek, tánctanulás és színielőadások is. A fő cél az igényes szórakozás. Iskolai diákéletünk színességére mindig is büszkék voltunk, iskolánk a kezdetektől fogva fontosnak tartotta ezeket, hiszen nemcsak a tanításban vagyunk kíváncsiak tanulóink tehetségére, hanem az egyéb tevékenységeikben is.

 

BIMUN

A BIMUN egy minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi MUN-konferencia, melyet az iskola és az ide járó diákok szerveznek. Többféle módon is van lehetőség ebben részt venni. Lehet szervezői pozíciókra jelentkezni, akik aztán egy együttműködő csapatként az eseményt megelőzően is rengeteg kérdésben, feladatban hozzájárulnak annak létrehozásához. Illetve vannak olyan pozíciók is, akik a konferencia alatt segítik a sikeres megvalósulást, például staffként, médiásként, pressesként, hostként, supervisorként. Ez azért nagy lehetőség a számunkra, mert így nem csak a konferenciára érkező résztvevők, hanem mi is találkozhatunk külföldi diákokkal, és akár életre szóló ismeretségeket köthetünk.
Nekem a BIMUN egyfajta kikapcsolódás is, amikor nem gondolok másra, csak sodródom az árral. Ugyanakkor ott van a tudat, hogy egy egész konferencia megszervezéséért vagyunk felelősek, és együttes erővel, csapatmunkával egy igazán színvonalas rendezvényt tudunk felmutatni.

Új barátokra tesz szert az ember, illetve külföldi kultúrákat, hagyományokat, szokásokat ismerhetünk meg a BIMUN által. (Lajkó Tamara, 12.A)

 

Ballagás

 

Kertmozi

Ingyenes mozi az udvaron!
A tanév végén iskolánk udvarát rendezzük be szabadtéri mozinak, ahol tényleges moziélmény várja az érdeklődőket. Nemcsak az eötvösös diákokat, hanem hozzátartozóikat, ismerőseiket és más külsősöket is szeretettel várunk a nyitott eseményen. A résztvevőknek pedig arra is lehetőségük nyílik, hogy a filmek előtt röviden beszélgessenek az alkotókkal.