YRONS 2019

Iskolánk természettudományos kutatáshoz kedvet érző és a felkészítő KEDV-es versenyen helyezést elért tehetséges diákjai idén 12. alkalommal vehettek részt az YRONS természettudományos Diákkonferencián, Hollandiában. Az évente változó helyszínen ismétlődő találkozó kiváló lehetőség a kiírt témában elvégzett kutatás eredményének nemzetközi közegben történő bemutatására, a nyelvgyakorlásra, új partnerkapcsolatok, barátságok kialakítására, valamint bepillantást nyerni a vendéglátó ország kulturális hagyományaiba. Az idén résztvevő hat Eötvös-diák és kísérőtanáruk élményeit az alábbiakban olvashatják.

Colours
Idei témánk, a Színek, színanyagok a természettudományokban bőven kínált kutatni valót. Hét ország részvevőitől tizenkilenc színvonalas előadást hallhattunk, és ismét csak ámulhattunk diákjaink kiváló, idegen nyelven oldottan, szakszerűen és nagyszerűen megtartott előadásain pl. az antociánokról, a hupikék törpikék cukorka kék színezőanyagának azonosításáról vagy éppen a gyümölcsjoghurtok színének pszichofiziológiai jelentőségéről. A változatos témákból tartott előadások a szivárvány hét színének megfelelően különbözőek voltak, együtt mégis nagyon harmonikus és kellemes összhatást eredményeztek, és felejthetetlen élményt okoztak, amit az indiai szervezők szíves vendéglátásukkal, csípős ételeikkel és a kulturális programok sokféleségével még fokozni is tudtak. Mindenki megérdemelten kapott végül aranyérmet és elismerő oklevelet, és idén is sok új beírás került a konferencia emlékkönyvébe!
Tulips
Rendkívül megható, ahogyan a hollandok gondoskodnak ismertségéről, és nagy becsben tartják ezt az eredetileg Törökországból származó, egyszikű növényt. Formája, színei lépten-nyomon visszaköszönnek az újságosbódé kirakatából, a trafik kínálatában, a közösségi terek, a fali csempék vagy az utcafrontok szín- és formavilágától az étlapok mintázatáig mindenhonnan! Abban a szerencsében volt részünk, hogy éppen tulipánvirágzás idején jártunk Amszterdamban; az idei konferencia remek kiegészítése volt a színekben és változatokban leírhatatlanul tobzódó, híres arborétum, a Keukenhof (Konyhakert) meglátogatása, ahol még a fekete tulipán nemesítésének titkaiba is bepillanthattunk. Ezt látni kell!
Partners
A 12. YRoNS (Young Researchers of Natural Sciences) keretein belül idén Amszterdamban tölthettünk el öt napot, amely során nem csak számos érdekes előadást hallgathattunk meg, hanem sok különböző nemzetiségű és kultúrájú fiatalt ismerhettünk meg. A konferencia során nagyon jó hangulatban fedezhettük fel Hollandia illetve Amszterdam érdekességeit illetve az indiai konyha ízeit, és boldogan lettünk tagjai az Amity Familynek. Ez a hét biztosan mindannyiunk egyik legszebb emléke marad, ezért bátorítunk mindenkit, hogy jövőre ne szalasszák el ezt a nagyszerű lehetőséget, és jelentkezzenek az iskolai KEDV-versenyre!