SZÍNTÉRIDŐ

 
SZÍNTÉRIDŐ
Paizs Péter: Kiállítások 1984–2014

Megnyitó: 2016. június 23. 17:00

Paizs Péter (1957–2015) életművének formanyelve geometrikus és absztrakt, médiuma a festészet, stílusa hard edge, kommunikációs csatornája az egyéni kiállítás.
 
 

A SZÍNTÉRIDŐ az 1984 és 2014 közötti időszakra eső önálló kiállítások közül emeli ki a nyolc legmeghatározóbbat. Mindegyik tárlat egy-egy különálló sorozatot, egyúttal festői problémafelvetést mutatott be. A mérföldköveknek tekinthető kiállítások helyszínei nonprofit galériák voltak, melyek közül számos ma már nem működik, de az 1980-as és 1990-es évek intézményrendszerében emblematikus szerepet töltött be; a még létező kiállítóterek pedig ma is a kortárs színtér fontos helyszínei.
A sorozatok témája kezdetben a formák és színek bonyolult rendszere volt, később a négyzet és a fekete-fehér – mint vizuális alapélmény – megidézése került előtérbe rajtuk. Az életmű utolsó szakaszát konceptuális sorozatok jellemzik, amelyek a művész szín- és fénytani kutatásain alapszanak. A kiállítás különlegessége ebből az időszakból származik, egy méretarányos modell, amely a FUGÁ-ban 2014-ben bemutatott, helyspecifikus színtan-installáció tervezésekor készült.
A Budapest Galéria nyolc terme kronologikus és tematikus szekcióként egyszerre adja a kiemelt kiállítások esszenciáját, ugyanakkor teljes képet nyújt az alkotói periódusokról is.

„Képei monokróm egyöntetűséggel megfestett geometrikus elemekből állnak, olyan kemény élekkel, amelyek valaha egy egész irányzatnak is nevet adtak. Keményen és élesen válik el a kevés szín és a kevés forma egymástól, alapelemekre redukált eszközök, amelyeknek egymáshoz való viszonya foglalkoztatja a festőt.”
(Radnóti Sándor)

Koncepció: Istvánkó Bea, Paizs Zsuzsa
Grafika: Csúth Péter, Misztarka Eszter