Olimpiai bajnokaink tábla avatása

 
Csütörtökön iskolánkban felavattuk az iskola azon 14 egykori diákjának márványtábláját, akik versenyzőként, vagy szövetségi kapitányként olimpiai aranyérmet szereztek egyéni vagy csapatsportágakban.
A 13 sportoló 21 aranyérmet nyert, továbbá Rajki Béla, aki szövetségi kapitányként kétszer vezette győzelemre a vízilabda-válogatottat.

Rájuk emlékezve márványtáblát avattunk fel a díszteremben, melyet a földszinti aulában fogunk elhelyezni.

 

 

 

 

AZ EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM OLIMPIAI BAJNOKAI
1900. PÁRIZS BAUER RUDOLF ATLÉTA
1904. ST. LOUIS HALMAY ZOLTÁN ÚSZÓ
1906. ATHÉN HALMAY ZOLTÁN ÚSZÓ
KISS GÉZA ÚSZÓ
1928. AMSZTERDAM GLYKAIS GYULA VÍVÓ
1932. LOS ANGELES BRÓDY GYÖRGY VÍZILABDÁZÓ
GLYKAIS GYULA VÍVÓ
HOMONNAI MÁRTON VÍZILABDÁZÓ
KESERŰ ALAJOS VÍZILABDÁZÓ
KESERŰ FERENC VÍZILABDÁZÓ
1936. BERLIN BRÓDY GYÖRGY VÍZILABDÁZÓ
HAZAI KÁLMÁN VÍZILABDÁZÓ
HOMONNAI MÁRTON VÍZILABDÁZÓ
RAJCSÁNYI LÁSZLÓ VÍVÓ
1948. LONDON RAJCSÁNYI LÁSZLÓ VÍVÓ
RAJKI BÉLA ÚSZÓ SZÖV. KAP.
1952. HELSINKI RAJCSÁNYI LÁSZLÓ VÍVÓ
RAJKI BÉLA VÍZILABDA SZÖV. KAP.
1956. MELBOURNE RAJKI BÉLA VÍZILABDA SZÖV. KAP.
1964. TOKIÓ FELKAI LÁSZLÓ VÍZILABDÁZÓ
RUSORÁN PÉTER VÍZILABDÁZÓ
1968. MEXIKÓ FENYVESI CSABA VÍVÓ
1972. MÜNCHEN FENYVESI CSABA VÍVÓ

Az avatóeseményen megjelent Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója, valamint az érintett sportágak hazai szövetségeinek elnökei, képviselői, illetve az iskola egykori tanárai és diákjai.

„Különleges nap ez számunkra, mert az ország középiskolái között egyedülálló, hogy 21 olimpiai aranyérmet szereztek egykori diákjaink, akik emellett 48 olimpiai érmet, illetve 33 világbajnoki és 38 Európa-bajnoki aranyat nyertek” – mondta Moss László igazgató.

    „A tizennégy olimpiai bajnok közül sajnos egy sem lehet már közöttünk” – mondta Sentényi Barna, az iskola öregdiákja. Az emléktábla ötletadója felidézte a gimnázium sportéletének történetét és megemlékezett a kiemelkedő sporteredményeket elért diákokról, köztük a nem olimpikon hírességekről is, kiemelve, hogy hajdanán az iskola tanulója volt az 1938-as világbajnoki ezüstérmes labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, a legendás dr. Sárosi György is.

   „Azért tartom fontosnak az emlékezést, hogy tábla vagy szobor legyen valahol, valakinek az emlékére, mert ott az utókor képviselői, a fiatalok is megállnak egy percre és emlékeznek a múltra” – mondta Elbert Gábor egykori diák, korábbi sportszakállamtitkár.

    A beszédek után a résztvevők megnézték az olimpiai bajnokokat felidéző filmet, majd az ötkarikás aranyérmeseket azonos sportágbeli öregdiák, illetve sportoló mutatta be. Bauer Rudolf atlétáról Németh Szilvia, két olimpiai bajnok, Németh Imre és Németh Miklós unokája, illetve gyermeke beszélt, kiemelve, hogy az Eötvös első olimpiai bajnoka technikájával messze megelőzte a korát. Az úszó Halmay Zoltánról és Kiss Gézáról Szántó Dávid sportriporter elevenített fel történeketeket. A vívók diadaláról Várkonyi Marina világbajnok emlékezett meg. A vízilabdázókat Kásás Zoltán olimpiai ezüstérmes méltatta, idézve egyebek mellett személyes emlékeit Rajki Béláról.