Irodalom Másképp Országos Verseny – Döntő


2024. 04. 20–21. között rendezte meg iskolánk magyar munkaközössége az Irodalom Másképp Országos Irodalomverseny döntő fordulóját a budapesti Thomas Mann Gimnáziumban. Több mint 50 diák és 20 tanár érkezett az egész ország területéről a döntőre.
Iskolánkból több diák is helyezést ért el.
A Kriminális Budapest című témában második helyezést ért el Szabó Dorina Babett 10. E osztályos tanuló, felkészítő tanára: Lakatos István. Ugyanezen témában Remák-Szabó Eszter 10. A osztályos tanuló különdíjban részesült kiváló esszéstílusáért, felkészítő tanára Holtai Bence.
A „Szép zűrzavar” című témában megosztott második helyezést ért el Bartucz Eszter és Pölczman Dorka 11. D osztályos tanulók, felkészítő tanáruk Holtai Bence.
A Táj–világ–tekintet című téma győztese Lénárt Hanna 12. F osztályos tanuló, felkészítő tanára Kriston Attila.

A kétfordulós verseny sok szempontból kuriózium a magyartanításban, hiszen a kortárs irodalom olvasását támogatja, olvasás- és értelmezésközpontú módszereivel az irodalmi művek elmélyült vizsgálatára ösztönzi a diákokat.
A két napos döntő alatt az előre kiadott témájukhoz kapcsolódó tanulói szemináriumokon vehettek részt a versenyző diákok, miközben a felkészítő tanároknak továbbképzéssel felérő tanári műhelyfoglalkozásokat szerveztünk. A szombat estét egy író-olvasó találkozó zárta, ezúttal az emelt szintű érettségi tételben megjelölt kortárs szerzővel, Jász Attilával beszélgettünk. A tanári foglalkozások egyike is a szerző naptemplom villanyfényben című kötetéhez kapcsolódott, míg a vasárnapi tanári foglalkozás címe: Filozófia és irodalom volt. Az író-olvasó találkozót, valamint az ezen témához kapcsolódó foglalkozást a Magyartanárok Egyesületén keresztül minden érdeklődő magyartanár számára megnyitottuk, így próbáltuk elősegíteni az érettségire való felkészülést.
Vasárnap egy nyelvi-irodalmi játékkal, majd az eredményhirdetéssel zártuk a versenyt.