DÖ Választások – 2017

honlapnyilak

Jelöltek

Az aláírásgyűjtés lezárult, az elnökjelöltek hivatalos listáját megnézheted itt,

Kampány

A választási kampány alatt az elnökjelölteknek kötelességük programjuk és egy minimum 5 főből álló kampánystáb ismertetése, akiket később a kormánytagok közé jelölnek majd. Továbbá lehetőségük van egyéb kampánytevékenységek folytatására kulturált formában, mely során tiszteletben kell tartaniuk vetélytársaik személyiségét, emberi méltóságát.

Elnökjelöltek vitái

Az elnökjelölteknek lehetősége lesz programtervüket ismertetni a vitákon, ahol meghallgathatod álláspontjaikat az iskola ügyeivel kapcsolatban és választ kaphatsz kérdéseidre.
A viták időpontjait hamarosan itt közzétesszük.

Szavazás – március 20-24.

A választási bizottság (a jelöltek által delegált tagokkal együtt) a szavazás hetén minden osztálynak elviszi az urnát az osztályfőnöki órájára és biztosít szavazócédulát minden diáknak.
A szavazás végeredménye a szavazás utolsó napján a DÖ facebook csoportjában lesz kihirdetve.

Beiktatás – március 31.

Ha a választás sikeres, az új kormány a választás eredményének kihirdetése után 1 héttel lép hivatalba egy ünnepélyes hatalomátadó ceremónia keretében.


Parlamenti választások – képviselők választása

Az elnökválasztással párhuzamosan az osztályok újraválaszthatják a képviselőiket is.
Minden osztály két képviselőt küldhet a Parlamentbe. A szavazás módját az osztályok maguk határozhatják meg és képviselőiket bármikor visszahívhatják az osztály bármely diákja vagy az osztályfőnök javaslatára.

Képviselő szeretnél lenni?

Győzd meg osztálytársaidat, hogy jobban tudod képviselni őket, mint az egyik jelenlegi képviselőtök és tartsatok szavazást, pl. osztályfőnöki órán. Ha megválasztottak képviselőnek, a Parlament elnökének jelezd, legkésőbb a következő ülésen.

Képviselők feladatai

  • a Parlament ülésein megjelenni vagy helyettest küldeni. Ha ez nem lehetséges, a jegyzőkönyvekből és a kormány tagjainál tájékozódni az ülésen elhangzottakról.
  • a parlamenti üléseken történtekről az osztályukat tájékoztatni.
  • osztálytársaiknak szükség esetén tájékoztatást nyújtani a rendezvények lefolyásáról, a házirendben leírtakról vagy tovább irányítani őket a kormány egyik tagjához.
  • parlamenti ülésen az előre megjelölt ügyekben az osztályuk véleménye alapján szavazni.

Népszavazás

Szeretnéd, hogy egy kérdésben a diákok döntsenek? Nyújts be népszavazási kezdeményezést a év folyamán bármikor a Választási Bizottságnál vagy Baranyai tanár úrnál és ha szerzel 80 támogató aláírást akkor az általad javasolt kérdésben a diákok közvetlenül nyilváníthatják ki akaratukat.
Népszavazás kezdeményezéséhez nem kell, hogy meglegyen az elnökjelöltséghez szükséges 3 parlamenti ülésed.
Az aláírásgyűjtő ívet itt letöltheted.

Aláírásgyűjtő ívek